STSJ Cataluña 6648/2009, 22 de Septiembre de 2009

PonenteASCENSION SOLE PUIG
ECLIES:TSJCAT:2009:10105
Número de Recurso9/2008
Número de Resolución6648/2009
Fecha de Resolución22 de Septiembre de 2009
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

RU

IL·LMA. SRA. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG

IL·LM. SR. FRANCISCO BOSCH SALAS

IL·LM. SR. MIGUEL ANGEL PURCALLA BONILLA

Barcelona, 22 de setembre de 2009

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 6648/2009

En el recurs de suplicació interposat per -I.N.S.S.- (Instituto Nacional de la Seguridad Social) a la sentència del Jutjat Social 15 Barcelona de data 1 d'abril de 2008 dictada en el procediment núm. 9/2008 en el qual s'ha recorregut contra la part Severino , ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 4 de gener de 2008 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre Invalidesa grau, en la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 1 d'abril de 2008 , que contenia la decisió següent:

"ESTIMANDO la pretensión de la demanda origen de las presentes actuaciones, promovida por Don Severino , debo declarar y declaro a Don Severino en situación de gran invalidez, con derecho a la percepción de una pensión del 100% + 50% de la base reguladora mensual de 638'14 #, mas sus mejoras y revalorizaciones legales, con efectos desde el día 27 de septiembre de 2007, condenando al Instituto Nacional de la Seguridad Social a estar y pasar por el anterior pronunciamiento y al abono de la referida prestación, de cuyo pago le declaro responsable"

Segon

En aquesta sentència es declaren com a provats els fets següents:

  1. - La parte actora, Don Severino , con nacimiento el día 2 de octubre de 1945 y con DNI NUM000 ,se encuentra afiliado a la Seguridad Social.

  2. - Por Resolución de 15 de septiembre de 2004 se reconoció a Don Severino la situación de incapacidad permanente en grado absoluta, tras declarar concurrente el siguiente cuadro clínico: deterioro cognitivo en atención, memoria, orientación y evocación de aprendizajes consolidados en la vida cotidiana de posible origen de síndrome parkinsoniano.

  3. - Don Severino solicitó la revisión de grado por agravación el día 24 de julio de 2007. Tramitado el correspondiente expediente administrativo, se practicó el reconocimiento médico preceptivo, emitiéndose dictamen por la UVAMI con el siguiente resultado: alteración moderada difusa compatible con demencia-parkinsonismo por probable enfermedad de cuerpos de Lewy.

    La Resolución de la Dirección Provincial del INSS de fecha 26 de septiembre de 2007 declaró que no procedía la revisión de grado reconocido a Don Severino por consititur las lesiones el mismo nivel de limitación que el ya reconocido.

    Contra dicha Resolución fue interpuesta la oportuna reclamación en Vía Previa, que fue expresamente desestimada.

  4. - La base reguladora no controvertida de la prestación, de ser estimada la demanda, asciende a la cantidad mensual de 638'14 #.

  5. - Don Severino acredita las siguientes dolencias y secuelas: Demencia-parkinsonismo por probable enfermedad de cuerpos de Lewy.

  6. - Don Severino necesita la asistencia permanente de su esposa para su aseo, ingesta de alimentación y elaboración y preparación de comida y salir a la calle.

Tercer

Contra aquesta sentència la part demandada va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària, que el va impugnar en forma. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

Primer

L'Institut Nacional de la Seguretat Social planteja recurs de suplicació contra la Sentència que declara el demandant en situació d'incapacitat permanent en el grau de Gran Invalidesa derivada de malaltia comuna per agreujament de les lesions que van donar a la incapacitat permanent absoluta l'any 2004, i condemna l'ens gestor a pagar la pensió del 150% de la base reguladora. L'objecte del recurs és revisar els fets provats i examinar les infraccions de normes substantives i de la jurisprudència en empara en l'article 191, b) i c) de la vigent Llei de procediment laboral, el Text refós de la qual va ser aprovat pel Reial Decret legislatiu 2/1995 .

Segon

En el primer objecte del recurs postula la supressió del fet provat sisè de la sentència en el qual consta que necessita l'assistència permanent de la seva esposa per a la seva neteja personal, la ingesta d'alimentació i elaboració i preparació de menjar i per sortir al carrer, perquè considera que és predeterminant de la decisió judicial i que es basa en la prova testimonial de la esposa.

La valoració de la prova practicada i els elements de convicció aportats per les parts al procés, correspon al titular del l'òrgan judicial en la facultat que li atorga l'article núm. 97.2 de la Llei de Procediment Laboral . La prova testimonial de l'esposa resulta vàlida com altra prova de testimonis perquè no existeix la tatxa processal en l'ordenament laboral, tenint em compte les característiques de les relacions de treball i de protecció social que es desenvolupen en l'àmbit concret i reduït del treball o del domicili. Per altra banda l'ens recurrent no va plantejar queixa o...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 13 de Junio de 2017
    • España
    • 13 Junio 2017
    ...esenciales de la vida, sino sólo alguno de ellos, para lo que selecciona de contraste la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 22 de septiembre de 2009 (Rec. 5126/2008 ), y alegando que se exige la ayuda de tercera persona sin que ello aparezca reflejado en los hechos p......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR