SAP Girona 345/2004, 12 de Noviembre de 2004

PonenteCARLES CRUZ MORATONES
ECLIES:APGI:2004:1547
Número de Recurso362/2004
Número de Resolución345/2004
Fecha de Resolución12 de Noviembre de 2004
EmisorAudiencia Provincial - Girona, Sección 1ª

Audiència

Provincial de Girona

Secció Primera

Pl. de la Catedral, núm. 2 - 17004 GIRONA

Rotlle núm. 362/2004

Procediment ordinari

Actuacions de procedència núm. 290/2003

Jutjat de Primera Instància núm. 5 Girona

SENTÈNCIA NÚM. 345/2004

PRESIDENT

FERNANDO LACABA SANCHEZ

MAGISTRATS

FERNANDO FERRERO HIDALGO

CARLES CRUZ MORATONES

Girona, 12 de novembre de 2004

Aquesta Sala ha vist el Rotlle d'apel·lació núm. 362/2004 en el qual ha estat part apel·lant Julia , representada per la procuradora LAURA PAGÈS AGUADÉ i defensada pel

lletrat JOAQUIM DE MIQUEL SAGNIER i com a part apel·lada Cristobal ,

representat pel procurador CARLOS JAVIER SOBRINO CORTÉS i defensat pel lletrat CARLOS

CARNICER DÍEZ. Ha actuat com a ponent el magistrat CARLES CRUZ MORATONES

ANTECEDENTS DE FET

Primer

El Jutjat de Primera Instància núm. 5 GIRONA, en les actuacions de PROCEDIMENT ORDINARI núm. 290/2003, incoades a instància de Julia , representada per la procuradora LAURA PAGÈS AGUADÉ i defensada pel lletrat JOAQUIM DE MIQUEL SAGNIER, contra Cristobal , representat pel procurador CARLOS JAVIER SOBRINO CORTÉS i defensat pel lletrat CARLOS CARNICER DÍEZ, va dictar Sentència amb data 18 de febrer de 2004 , la decisió de la qual, literalment copiada, diu així: "FALLO: Quedesestimando íntegramente la demanda interpuesta por Julia y en su representación la Procuradora Laura Pagès Aguadé y en su defensa el Letrado Joaquim de Miquel Sagnier, contra Cristobal , representado por el Procurador Carlos J. Sobrino Cortés y defendida por el Letrado Carlos Carnicer Díez, debo absolver y absuelvo a la parte demandada de los pedimentos contenidos en la demanda, con todos los pronunciamientos favorables y ello con expresa imposición de costas a la parte actora."

Segon

La part demandant va recórrer en apel·lació contra la Sentència esmentada i per aquest motiu es van elevar les actuacions a aquesta Audiència, i es van seguir els tràmits establerts en la Llei d'enjudiciament civil.

FONAMENTS DE DRET

Primer

Acceptem els de la Sentència contra la qual s'apel·la, excepte en allò que es dirà a continuació.

Segon

En el present plet s'exercita una acció de responsabilitat contra l'àrbitre que va dictar un laude arbitral encaminat a posar fi a un litigi entre germans en la liquidació i estat de comptes sobre els béns d'una herència deferida del seu pare que va morir intestat l'any 1934. En data 6.6.34 el jutjat de primera instància i instrucció de Girona va dictar interlocutòria declarant ambdós germans hereus abintestats del seu pare. Atès que els béns dels cabal hereditari eren dues finques, una edificada i l'altra un solar, els dos germans van atorgar l'any 1967 un document de transacció i divisió segons el qual determinaven com es faria el repartiment igualitari dels béns i van incloure una clàusula compromissòria segons la qual en cas de discrepàncies en la interpretació, efectivitat i abast del document transaccional es comprometien a sotmetre la disputa a un arbitratge a càrrec del lletrat que fos degà del Col·legi d'advocats de Girona.

Segons aquell document privat (que les dues parts han reconegut) la germana feia cessió de la seva meitat de la finca urbana (en la qual habitava el seu germà amb la seva família) i ella a canvi obtindria l'autorització del seu germà per vendre els solars dels dos i de l'import de la venda es deduiria, en primer lloc, el valor que en aquell moment tingués la seva meitat de la casa que ella havia cedit en propietat al seu germà. També deduiria altres despeses que ella hagués hagut de fer en els béns de l'herència i el saldo resultant se'l repartirien per meitats.

Ja preveien en aquest document que, per raons fiscals, acceptarien l'herència del seu pare fent-se cadascun amb la propietat de cada finca i en la que declararien que tenien igual valor (encara que ja sabien que els solars tenien més valor que la casa). A l'any 1974, es va vendre la primera parcel·la dels solars i se la van repartir a parts iguals entre els germans. Posteriorment a l'any 1989 es van vendre la resta de les parcel·les i el germà va reiterar per diferents mitjans a la seva germana que calia que passessin comptes d'acord amb el que havien acordat a l'any 1967. Després de diversos intents fallits, finalment el germà va dirigir-se al degà del Col·legi d'Advocats de Girona perquè dictés el corresponent laude i poses fi a la indeterminació del saldo resultant. Seguit el procediment corresponent amb la pràctica de les proves admeses, el degà va dictar laude en 15 de juliol de 2002. Aquest laude va declarar que existia un saldo final favorable al germà i que la seva germana havia de pagar-li 175.811,17 euros més els interessos legals incrementats en dos punts des de la data del laude fins al total pagament.

Aquest laude no va ser objecte de recurs d'anul·lació, per la qual cosa va esdevenir ferm.

Tercer

La germana va considerar que l'àrbitre s'havia equivocat en fer els càlculs i va fer un escrit demanant-li que aclarís el laude en el sentit que li demanava que canviés el saldo final (que fos favorable a la germana). L'àrbitre va denegar l'aclariment.

La germana aleshores formula una reclamació per responsabilitat de l'àrbitre i considera que aquest es va equivocar en perjudici seu i, per aquest motiu, li reclama l'import d'allò que ella en surt perjudicada, es a dir, li reclama l'import de la quantitat que ella haurà de pagar al seu germà (saldo desfavorable) i l'import del saldo que ella hauria d'haver obtingut (saldo favorable) de no haver-se equivocat l'àrbitre.

Per tant, resulta evident que es tracta d'una acció de responsabilitat de l'àrbitre que la part demandant no concreta en la seva fonamentació jurídica encara que sembla atribuir-la a la responsabilitat contractual, tot i que no desconeix el caràcter jurisdiccional de la seva funció.

Hem de començar per fer algunes precisions. La primera és que es va tractar d'un arbitratge d'equitat i no de dret per decisió del propi àrbitre i sense que constés cap oposició de cap de les parts ni s'hagués recorregut el laude per una possible causa de nul·litat per aquell motiu. L'àrbitre va considerar que en no dir-se res en la clàusula compromissòria (feta a l'any 1967) era aplicable l' article 4.2 de la llei de 1988 .Ningú va oposar-s'hi. Així, ens trobem davant d'un arbitratge d'equitat. L'arbitratge ha...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 sentencias
  • STS 429/2009, 22 de Junio de 2009
    • España
    • Tribunal Supremo, sala primera, (Civil)
    • 22 Junio 2009
    ...aquí representada por la Procuradora Dª María Isabel Jiménez Andosilla, contra la sentencia dictada en grado de apelación, rollo número 362/2004 por la Audiencia Provincial de Girona de fecha 12 de noviembre de 2004, dimanante del procedimiento ordinario número 290/2003 del Juzgado de Prime......
  • ATS, 29 de Enero de 2008
    • España
    • 29 Enero 2008
    ...contra la Sentencia dictada, en fecha 12 de noviembre de 2004, por la Audiencia Provincial de Gerona (Sección Primera), en el rollo nº 362/2004 dimanante de los autos de juicio ordinario nº 290/2003, del Juzgado de Primera Instancia nº 5 de - Por Providencia de fecha 10 de febrero de 2005 s......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR