STSJ Islas Baleares 886/2013, 19 de Diciembre de 2013

JurisdicciónEspaña
Fecha19 Diciembre 2013
Número de resolución886/2013

T.S.J.ILLES BALEARS SALA CON/AD

PALMA DE MALLORCA

SENTENCIA: 00886/2013

SENTENCIA

Nº 886

En la ciudad de Palma de Mallorca a 19 de diciembre de 2013.

ILMOS. SRS.

PRESIDENTE

D. Gabriel Fiol Gomila

MAGISTRADOS

D. Pablo Delfont Maza

Dª Carmen Frigola Castillón

Vistos por la Sala de lo Contencioso-Administrativo del Tribunal Superior de Justicia de les Illes Balears los autos Nº 373 de 2012, seguidos entre partes; como demandante, Sindicat de Treballadores i Treballadors de L#Ensennyament-Intersindical de les Illes Balears, en adelante STEI-I, representado por el Procurador Sr. socias, y asistido por el Letrado Sr. Gomila; y como demandada, la Administración de la Comunidad Autónoma, representada y asistida por su Letrado.

El objeto del recurso es la desestimación presunta, a través de la ficción legal del silencio administrativo, del recurso de reposición presentado el 11 de junio de 2012 contra la resolución del Conseller de Educación, de 28 de mayo de 2012, publicada en el BOIB el día 31 siguiente, por la que, en síntesis, se encomendaba a los centros de educación infantil y de educación primaria sostenidos con fondos públicos que establecieran las medidas organizativas y pedagógicas precisas para hacer efectivo el ejercicio por los padres o tutores legales del derecho a elegir que los hijos recibieran la enseñanza en lengua catalana o castellana en el segundo ciclo de educación secundaria y en el primer ciclo de la educación primaria.

La cuantía del recurso se ha fijado como indeterminada.

Se ha seguido la tramitación correspondiente al procedimiento ordinario.

Ha sido Magistrado Ponente el Ilmo. Sr. D. Pablo Delfont Maza, quien expresa el parecer de la Sala.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

El recurso fue interpuesto el 4 de septiembre de 2012, dándose el traslado procesal adecuado y reclamándose el expediente administrativo.

SEGUNDO

La demanda se formalizó en plazo legal, solicitando la estimación del recurso, con anulación o revocación de la resolución recurrida por irregularidades en su tramitación y por infringir el principio de jerarquía normativa o, subsidiariamente, que la sentencia decida, primero, incorporar al final del apartado segundo de la resolución administrativa recurrida determinado enunciado -"... en el moment en qué es realitza la matricula per primera vegada en l#educació infantil o, excepcionalment en el primer cicle de l#educació primária sempre que no s#hagi matriculat abans en l#educació infantil "-; y, segundo, suprimir del texto del Anexo de esa misma resolución tres inserciones, referentes a cuarto, quinto y sexto de educación infantil. Interesaba el recibimiento del juicio a prueba.

TERCERO

La Administración contestó a la demanda en plazo legal, solicitando que el recurso se declarase inadmisible por versar sobre materia propia de la ejecución de la sentencia de la Sala nº 886/2011 o, subsidiariamente, que se desestimase el recurso, en cualquier caso con imposición de las costas a la parte demandante. No interesaba el recibimiento del juicio a prueba.

CUARTO

Se acordó recibir el juicio a prueba, admitiéndose la documental propuesta que fue llevada a la práctica con el resultado que figura en los autos.

QUINTO

Se acordó que las partes formularan conclusiones, verificándolo por su orden e insistiendo ambas en sus anteriores pretensiones.

SEXTO

Declarada conclusa la discusión escrita, se ordenó traer los autos a la vista con citación de las partes para sentencia, señalándose para votación y fallo el día 19 de diciembre de 2013.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Hemos descrito en el encabezamiento cual es el acto presunto contra el que se dirige el presente recurso contencioso-administrativo.

Los concretos antecedentes fundamentos y decisiones de la resolución que precedería a ese acto presunto, es decir, los que figuran en la resolución originaria de este contencioso, adoptada por la Conselleria de Educación el 28 de mayo de 2012, son todos ellos atinentes al derecho a elegir la lengua de la primera enseñanza de los alumnos de centros sostenidos con fondos públicos y son precisamente los siguientes:

Antecedents

1.- El 18 de setembre de 2004 es va publicar en el núm. 130 del Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) l'Ordre de 13 de setembre de 2004 per la qual es regula el dret dels pares, les mares o els tutors legals a elegir la llengua del primer ensenyament dels alumnes dels centres sostinguts amb fons públics de les Illes Balears.

Aquesta Ordre desplegava el dret establert en l'article 18 de la Llei 3/1986, de 29 d'abril, de normalització lingüística, que assenyala que ' els alum¬nes tenen dret a rebre el primer ensenyament en la seva llengua, sigui la catala¬na o la castellana. A tal efecte, el Govern ha d'arbitrar les mesures adients de cara a fer efectiu aquest dret. En tot cas, els pares o tutors poden exercir en nom de llurs fills aquest dret, instant les autoritats competents perquè sigui aplicat adequadament'.

L'esperit d'aquesta Ordre, tal com reflectia l'exposició de motius, era poder fer efectiva la normativa existent i disposar d'unes pautes d'actuació adequades que garantissin l'atenció educativa a tots els alumnes.

2.- La disposició addicional segona de l'Ordre en preveia l'aplicació pro¬gressiva, a partir del curs 2004-2005, mitjançant una resolució del conseller d'Educació i Cultura.

Així, al llarg dels cursos que van del 2004-2005 al 2006-2007 es varen publicar diverses convocatòries per seleccionar centres escolars sostinguts amb fons públics d'educació infantil o d'educació infantil i primària, en els quals es va anar implantant el programa d'elecció de la llengua del primer ensenyament.

3.- Mitjançant la disposició derogatòria única, apartat 4, del Decret 67/2008, de 6 de juny, pel qual s'estableix l'ordenació general dels ensenya¬ments de l'educació infantil, l'educació primària i l'educació secundària obli¬gatòria a les Illes Balears (BOIB núm. 83, de 14 de juny), es va derogar l'esmentada Ordre de 13 de setembre de 2004, per la qual cosa es va suspendre la implantació del programa d'elecció de la llengua del primer ensenyament.

4.- El 15 de setembre de 2008 es va interposar un recurs contenciós admi¬nistratiu que recorria, entre altres qüestions, l'apartat 4 de la disposició deroga¬tòria única del Decret 67/2008.

5.- El 22 de novembre de 2011, mitjançant la Sentència núm. 886, la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears va estimar el recurs presentat i va declarar nul l'esmentat apartat 4 de la dispo¬sició derogatòria única del Decret 67/2008, i va indicar que l'Administració, en compliment de l'article 18 de la Llei 3/1986, ha de facilitar als pares i tutors l'e¬xercici del dret d'elecció a la llengua durant l'etapa del primer ensenyament. 6.- El 5 de maig de 2012 es va publicar l'Ordre del conseller d'Educació, Cultura i Universitats de 3 de maig de 2012 que regula la convocatòria del pro¬cés d'admissió i matriculació d'alumnes als centres sostinguts totalment o par¬cialment amb fons públics als nivells de primer i segon cicle d'educació infan¬til, educació primària, educació secundària obligatòria, mòduls voluntaris de programes de qualificació professional inicial (PQPI) i batxillerat per al curs 2012-2013, esmenada mitjançant una correcció d'errades, publicada en el BOIB núm. 71, de 19 de maig.

7.- Tot i que s'ha iniciat l'expedient administratiu per aprovar una disposi¬ció general que reguli l'aplicació del dret a elegir la llengua del primer ensen¬yament dels alumnes dels centres de les Illes Balears sostinguts amb fons públics, el compliment dels tràmits exigits per la normativa vigent impossibili¬ten que aquesta ordre sigui vigent en el moment que els pares o tutors han de poder exercir aquest dret per al curs 2012-2013. Per això, i en compliment de la Sentència esmentada, és necessari dictar aquesta Resolució, amb la finalitat de possibilitar el curs vinent l'exercici del dret previst en l'Ordre de 13 de setem¬bre de 2004.

Fonaments de dret

1.- Llei orgànica 2/1983, de 25 de febrer, per la qual s'aprova l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, article 4 (text redactat d'acord amb la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, BOE núm. 52, d'1 de març).

2.- Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administra¬cions públiques i del procediment administratiu comú (BOE núm. 285, de 27 de desembre).

3.- Llei 3/1986, de 29 d'abril, de normalització lingüística (BOIB núm. 15, de 20 de maig), article 18.

4.- Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 44, de 3 d'abril).

5.- Decret 92/1997, de 4 d'abril, que regula l'ús i l'ensenyament de i en llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, en els centres docents no universi¬taris de les Illes Balears (BOIB núm. 89, de 17 de juliol), article 9.

6.- Decret 67/2008, de 6 de juny, pel qual s'estableix l'ordenació general dels ensenyaments de l'educació infantil, l'educació primària i l'educació secundària obligatòria a les Illes Balears (BOIB núm. 83, de 14 de juny).

7.- Decret 71/2008, de 27 de juny, pel qual s'estableix el currículum de l'e¬ducació infantil a les Illes Balears (BOIB núm. 92 extr., de 2 de juliol).

8.- Ordre del conseller d'Educació, Cultura i Esports de 12 de maig de 1998 per la qual es regulen els usos de la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, com a llengua d'ensenyament en els centres docents no universitaris de les Illes Balears (BOIB núm. 69, de 26 de maig).

9.- Ordre del conseller d'Educació i Cultura de 13 de setembre de 2004 per la qual es regula el dret dels pares, les mares o els tutors legals a elegir la llen¬gua del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR