STSJ Cataluña 7566/2013, 20 de Noviembre de 2013

PonenteJOSE DE QUINTANA PELLICER
ECLIES:TSJCAT:2013:10764
Número de Recurso4233/2013
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución7566/2013
Fecha de Resolución20 de Noviembre de 2013
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 43155 - 44 - 4 - 2012 - 0003952

JSP

ILMO. SR. JOSÉ DE QUINTANA PELLICER

ILMO. SR. FRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS

ILMA. SRA. MATILDE ARAGÓ GASSIOT

En Barcelona a 20 de noviembre de 2013

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 7566/2013

En el recurso de suplicación interpuesto por Daniel Aguilo Panisello, S.A. (DAPSA) y Nieves frente a la Sentencia del Juzgado Social 1 Tortosa de fecha 12 de marzo de 2013 dictada en el procedimiento Demandas nº 442/2012 y siendo recurridos Fondo de Garantia Salarial y Servivend Montsia, S.L.. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. JOSÉ DE QUINTANA PELLICER.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 12 de junio de 2012 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 12 de marzo de 2013 que contenía el siguiente Fallo: " Estimo l'excepció de caducitat de l'acció d'acomiadament invocada per Daniel Aguiló Panisello, SA (DAPSA).

Desestimo l'excepció de manca de legitimació passiva invocada per Daniel Aguiló Panisello, SA.

Estimo la demanda d'acomiadament interposada per Doña. Nieves contra Servivend Montsià, SL, declaro la improcedència de l'acomiadament de l'actora i condemno a la referida mercantil a estar i passar per aquesta declaració. Feta en l'acte de judici l'opció legal per la indemnització i extinció de la relació de treball, l'hem de declarar extingida amb efectes d'aquesta resolució, i condemnar a l'empleadora a que aboni a la Sra. Nieves la quantitat de setze mil vuit-cents sis euros amb vuitanta-cinc cèntims d'euro (16.806,85) en concepte d'indemnització d'acomiadament, a més de la quantitat de catorze mil set- cents quaranta-quatre euros amb cinquanta-un cèntims d'euro (14.744,51) en concepte de salaris de tramitació meritats des del dia de l'acomiadament fins el moment de l'extinció de la relació de treball. Estimo en part la demanda de reclamació de quantitat de Doña. Nieves contra Servivend Montsià, SL i Daniel Anguiló Panisello, SA, i a les que condemno solidàriament a abonar la quantitat de mil cinc-cents vuit euros amb quaranta-cinc cèntims d'euro (1.508,45) en concepte de salaris pendents d'abonar.

Absolc Fondo de Garantía Salarial de les pretensions dirigides contra ell, sense perjudici de la responsabilitat legal que li pugui correspondre "

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primer

Doña. Nieves, les dades personals de la qual consten a l'encapçalament de la demanda, fou contractada per l'empresa Servivend Montsià, SL 24 de gener de 2005 per prestar serveis al centre de treball situat a finca la palma s/n de l'Aldea (centre de treball de DAPSA) com a recepcionista. La retribució mensual de l'actora era de 1.422,34 euros, inclosa la part proporcional de les pagues extraordinàries (fet no controvertit).

Segon

El 5 de maig de 2012 l'actora rebé notificació extintiva per part de Servivend Montsià, SL el tenor literal de la qual era el següent: "Con la presente carta lamentamos mucho comunicarle que con fecha 5-5-2012 dejara de prestar servicios para esta empresa, tal y como se le dijo por parte del Sr. Alexis del Departamento de Recursos Humanos de la empresa Daniel Aguiló Panisello, SA para la que prestamos servicios todos los trabajadores de esta empresa sin distinción alguna y bajo las exclusivas órdenes y mandatos de los directivos y trabajadores de ésta. Por los conocimientos que hemos tenido, la empresa SERVIMAX (perteneciente a PROSEGUR) será la que prestará los servicios que hasta esta fecha hemos prestado todos los trabajadores para DAPSA (Grupo Saica)" (foli 140).

Tercer

L'objecte social de Servivend Montsià, SL és la instal lació, lloguer, manteniment, aprofitament i venda de màquines dispensadores de begudes fredes, calentes i d'alimentació, màquines dispensadores de tot tipus i màquines recreatives; executar serveis de porteria, control d'accés de personal, recepció de mercaderies, així com els serveis administratius que les referides operacions comporten, serveis administratius de control d'existències, facturació i administració en general; administració i gestió de recursos humans; i comerç al detall de productes d'alimentació (foli 794 de les actuacions 460/12-MR).

Quart

L'empresa Servivend Montsià, SL prestava els serveis de porteria al centre de treball de DAPSA a L'Aldea des del mes d'abril de l'any 2.000, i s'encarregava també de la gestió de les màquines de vending instal lades al referit centre de treball. La prestació de serveis de porteria per Servivend consistia en control i registre d'accés de vehicles, tasques administratives d'arxiu (ensobrar factures, arxivar albarans), control de pes, d'entrada i de sortida de material, verificació d'accessos, portes etc, del centre de treball (foli 328).

Cinquè

El 25 de maig de 2000 es constituí la societat Servivend Montsià, SL de la què eren socis a parts iguals els Srs. Elias, Marcial i Estudillo Estudillo (foli 797 de les actuacions 460/12-MR) i què succeí a SOF, SCCL en la gestió del serveis de porteria.

Sisè

Servivend facturava una quantitat mensual global per les hores de serveis prestades globalment. Indica la factura que els serveis prestat són "administració y oficina" i les hores mensuals. A més a la darrera factura de l'any 2012 s'inclogué l'abonament de la part corresponent a l'activitat del servei de prevenció (foli 242 de les actuacions 460/12-MR).

Setè

L'empresa Servivend Montsià, SL prestà serveis de vending per l'empresa Cartodelta, SL, des de l'any 2006 fins el mes de maig de 2012 (foli 234 de les actuacions 460/12-MR). El preu dels productes de vending (aigua, cafès, etc.) era negociat per DAPSA i Don. Marcial (folis 227 a 229 de les actuacions 460/12-MR).

Vuitè

Servivend Montsià, SL es comunicava amb la contractista a través de l'adreça de correu corporatiu de DAPSA "usuario porteria" vinculat a l'adreça de correu sof.pack.amposta@saica.com (foli 329).

Novè

A través del correu electrònic des de DAPSA s'encomanaven tasques com ara arxivar factures, com s'havia de dur el registre de trucades, actuació sobre visites, els nous treballadors que tenien accés a les instal lacions, es comunicaven les incidències des de la porteria al personal de DAPSA (folis 384 a 386, 840 a 873, 965, 972, 973, 978, 992, 994, 1006, 1008, 1010, 1217, 1218 de les actuacions 460/12-MR).

Desè

Juntament amb les ordres relatives a incidències pròpies de la gestió de serveis de porteria, DAPSA també donava indicacions a les persones de porteria a través del correu electrònic sobre aspectes vinculades a la gestió de l'operativa de càrrega i descàrrega de camions i d'entrega de productes (interrogatori Sra. Nieves ).

Onzè

El personal de Servivend Montsià, SL tenia accés sistema informàtic de DAPSA mitjançant clau proporcionada per aquesta; encara que no els oferia formació (foli 330).

Dotzè

El 20 d'abril de 2012 DAPSA comunicà a Servivend Montsià, SL la seva voluntat de rescindir la prestació de serveis de porteria (foli 330).

Tretzè

Mitjançant escrit de 13 de gener de 2012, DAPSA comunicà Don. Marcial la voluntat de cancel lar tots els serveis de vending prestat per Servivend al centre de treball d'aquella amb efectes de 12 de febrer de 2012 (foli 369 de les actuacions 460/12-MR).

Catorzè

Servivend Montsià, SL no ha abonat a l'actora la quitança, per import de 876,38 euros ni la nòmina corresponent als cinc dies del mes de maig, per import de 203,20 euros (folis 208 i 210).

Quinzè

La demandant no és ni ha estat representant legal o sindical dels treballadors el darrer any.

Setzè

Presentada papereta de conciliació obligatòria contra Servivend Montsià, SL davant dels Serveis Territorials del Departament d'Empresa i Ocupació a les Terres de l'Ebre, el dia 8 de juny de 2012 es celebrà l'acte de conciliació què finalitzaren sense avinença. Amb posterioritat es presentà papereta de conciliació contra Daniel Panisello, SA i Servimax Servicios Generales, SA, el 27 de juny de 2012 es celebrà l'acte de conciliació sense avinença.

TERCERO

Contra dicha sentencia anunciaron recurso de suplicación la parte actora y la codemandada DAPSA, que formalizaron dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado, lo IMPUGNÓ la parte actora y la codemandada SERVIVEND MONTSIÀ S.L., elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

La sentencia de instancia estima la excepción de caducidad de la acción de despido planteada por DAPSA y declara improcedente el despido acordado por Servivend Montsiá con las consecuencias legales a ello inherentes.

También condena solidariamente a Servivend Montsiá y a DAPSA con estimación en parte de la demanda de reclamación de cantidad a pagar la cantidad de 1508,45 euros en concepto de salarios pendientes de abonar.

Frente a este pronunciamiento se alzan la parte actora y la codemandada DAPSA cuyos...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR