SAP Lleida 27/2011, 3 de Febrero de 2011

PonenteALBERTO GUILAÑA FOIX
ECLIES:APL:2011:96
Número de Recurso173/2010
ProcedimientoRECURSO DE APELACIóN
Número de Resolución27/2011
Fecha de Resolución 3 de Febrero de 2011
EmisorAudiencia Provincial - Lleida, Sección 2ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL

DE LLEIDA

Secció segona

El Canyaret, s/n

Rotlle núm. 173/2010

Procediment ordinari núm. 840/2009

Jutjat Primera Instància 5 Lleida (ant.CI-5)

SENTÈNCIA núm. 27/2011

PRESIDENT:

En ALBERT GUILANYA I FOIX

MAGISTRATS:

En ALBERT MONTELL GARCIA

Na ANA CRISTINA SAINZ PEREDA

Lleida, tres de febrer de dos mil onze

La Secció Segona de l'Audiència Provincial de Lleida, integrada per les persones que s'esmenten al marge, hem vist, en grau d'apel·lació, les actuacions de procediment ordinari número 840/2009, del Jutjat de Primera Instància núm. 5 de Lleida (ant.CI-5), en virtut del recurs interposat pels demandants, Millán i Mariola

, representats pel procurador JORDI DAURA RAMON i assistits pel lletrat Jose Alberto Romero Rodriguez contra sentència de data deu de desembre de dos mil nou dictada en el procediment esmentat, rotlle de sala núm. 173/2010 . La part demandada, FINQUES NOVA OPCIO, S.L., representada per la procuradora MªJOSÉ ECHAUZ GIMENEZ i assistida pel lletrat JAVIER DEL POZO ELIAS impugna l'apel·lació. És ponent d'aquesta resolució el magistrat ALBERT GUILANYA I FOIX.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La transcripció literal de la part dispositiva de la sentència dictada en data deu de desembre de dos mil nou, és la següent: " FALLO. Que desestimando íntegramente la demanda interpuesta por D. Millán y Dña Mariola contra la mercantil FINQUES NOVA OPCIO S.L debo absolver a la citada demandada de cuantos pedimentos se contienen en la misma con expresa imposición a los actores de las costas causadas. [...]"

SEGON

Contra l'anterior sentència, els demandants, Millán i Mariola van interposar un recurs d'apel·lació, que el Jutjat va admetre, i un cop seguits els tràmits de rigor va trametre les actuacions a aquesta Audiència, Secció Segona.

TERCER

La Sala va decidir formar rotlle i va designar magistrat/ada ponent, al qual es van lliurar les actuacions perquè, després de deliberar, proposés a la Sala la resolució oportuna. Es va assenyalar el dia 17 de gener de 2011 per a la votació i decisió. QUART. En la tramitació d'aquesta segona instància s'han observat les prescripcions legals essencials del procediment.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

La part actora recorre contra la sentència de primera instància i ho fa al·legant error en la valoració de la prova i més concretament en la manca de valoració del document 1 de la contestació a la demanda del que es dedueix clarament que la relació entre el demandat i el venedor no era la d'un mandat de venda sinó la d'un simple encàrrec de venta, amb el que aquest canvi de qualificació comporta. Per contra la relació de la part demandada amb la part actora és un veritable encàrrec de gestió de compra que l'obligava a fer arribar aquella oferta a la venedora per tal de que aquella l'acceptes en 15 dies i retornés signat el document, cosa que no va fer. Al no haver-se produït l'acceptació -continua argumentant- el que procedia era la devolució de les arres. Així mateix, manifesta que no pot posar-se en dubte la bona fe de la part actora i sí la de la demandada que va rebre els 18.000 # i malgrat tot va incomplir les formalitats del contracte que ella mateixa havia redactat. De fet ni tan sols hi ha requeriment per part dels venedors o de la demandada a l'actora i per tal de que aquella acudeixi a atorgar escriptura pública. Es denuncia també error en la valoració de la prova testifical i l'abast que el jutge a quo li dóna. Per últim es reitera el caràcter abusiu de la clàusula 4ª pel que fa al termini de 15 dies fixat per tal d'obtenir el préstec hipotecari.

La part demandada apel·lada s'oposa al recurs i demana la íntegra confirmació de la sentència de primera instància al entendre que la prova està correctament valorada i que hi ha un evident incompliment de la part actora que ha perjudicat no solament a la demandada sinó a l'entitat bancària i a la venedora.

SEGON

El primer dels motius de recurs que es fan valer és el relatiu a la qualificació que mereix la relació existent entre la part demandada i la venedora ja que malgrat qualificar-se com de mandat -sosté aquella part- en realitat no seria tal i si un encàrrec de venda. De fet en cap dels documents signats per la part actora, la ara demandada es mostra com a mandatària dels venedors -afegeix l'apel·lant-, raó per la que aquest mandat "ocult" no seria oposable a la part actora. Plantejat així el motiu de recurs, no albirem a comprendre que és el que es vol posar de manifest amb aquest argument i quina sigui la transcendència que pugui tenir, quan en realitat consta perfectament acreditat que totes les actuacions realitzades per part de la demandada en representació dels venedors, si s'haguessin produït excedint el límit del mandat o encàrrec rebut, serien igualment vàlides i generadores d'obligacions per les parts atès que estan plenament ratificades de forma tàcita per aquells ( 1727 CC ), i no es troba en absolut discutit ni per demandada ni per venedora, sent la ara compradora completament aliena a aquella relació. És més àdhuc la part apel·lant es va oposar a que els venedors actuessin com intervinents en aquest procediment, al que havien estat cridats per la part demandada i on hagués pogut fer valer aquest argument. El motiu ha de ser desestimat

TERCER

El segon dels motius de recurs és el que fa referència a l'error en la valoració de la prova. Al respecte cal recordar la coneguda i reiterada doctrina jurisprudencial segons la qual la valoració de la prova correspon als Tribunals de instància que han d'exercitar aquesta facultat atenen al principi de la lliure apreciació i valoració de la prova que regeix el nostre sistema, sempre amb la possibilitat de que la valoració probatòria es practiqui mitjançant apreciació conjunta a fi d'obtenir una...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR