AAP Girona 149/2010, 31 de Mayo de 2010

PonenteJOAQUIN MIGUEL FERNANDEZ FONT
ECLIES:APGI:2010:680A
Número de Recurso275/2010
ProcedimientoRECURSO DE APELACIóN
Número de Resolución149/2010
Fecha de Resolución31 de Mayo de 2010
EmisorAudiencia Provincial - Girona, Sección 2ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL

SECCIÓ SEGONA

GIRONA

Rotlle núm. 275/2010

Actuacions núm. 507/2010

JUTJAT PRIMERA INSTÀNCIA 1 SANT FELIU DE GUÍXOLS

Classe: Monitori.

Conflicte negatiu de competència territorial.

INTERLOCUTÒRIA NÚM. 149/2010

Il·lms. Srs.:

PRESIDENT

JOSÉ ISIDRO REY HUIDOBRO

MAGISTRATS

JOAQUIM FERNÁNDEZ FONT

JAUME MASFARRÉ COLL

Girona, 31 de maig de dos mil deu

ANTECEDENTS

PRIMER

En aplicació de les normes de repartiment vigents en aquesta Audiència Provincial, aprovades per la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el coneixement d'aquest conflicte negatiu de competència ha correspost a la Secció Segona.

SEGON

En la tramitació s'han observat les normes processals aplicables en aquesta classe de conflictes de competència. Es va assenyalar per a la deliberació i la votació del conflicte el dia 31 de maig de 2010.

TERCER

Conforme al que disposen les normes de repartiment, es va designar ponent d'aquest recurs l'Il·lm. Sr. JOAQUIM FERNÁNDEZ FONT.

QUART

El Sr. Jutge del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número de 1 de Sant Feliu de Guíxols ha plantejat conflicte negatiu de competència territorial contra la decisió del Sr. Jutge del Jutjat de Primera Instància número 3 de Girona, que considera que no té competència territorial per la resolució d'aquest procés.

El primer considera que la competència és del segon i sotmet la discrepància al criteri d'aquesta Audiència, d'acord amb el que disposa l' article 60.3 de la LEC .

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

La interlocutòria de 19 d'abril de 2.010 del Jutjat de Primera Instància número 3 dels de Girona fonamenta la seva decisió de manca de competència territorial en el fet que el demandat no està domiciliat a cap municipi del partit judicial d'aquesta ciutat i que ha estat localitzat en un municipi corresponent al partit judicial de Sant Feliu.

Hem de fer el matis que qui consta domiciliat en el partit judicial de Sant Feliu de Guíxols no és la societat demandada, sinó la seva administradora.

Aquest tribunal ja s'ha pronunciat varies vegades, per exemple a la interlocutòria de 18 de novembre de 2.009, sobre la possible incidència que pot tenir sobre la competència territorial el fet que l'administrador de la societat demandada, a qui no s'ha pogut notificar la demanda de procediment monitori, no estigui domiciliat en el mateix partit judicial que aquella i, davant d'aquesta impossibilitat, la notificació es vulgui intentar en la persona del seu administrador.

A la resolució citada dèiem: "de acuerdo con lo previsto en el artículo 820 de la LEC, la competencia territorial para el conocimiento de un juicio cambiario viene determinada por el domicilio del demandado, configurándose como un fuero de carácter imperativo.

Que a la sociedad deudora no se la haya podido citar en él, no implica la incompetencia territorial del Juzgado correspondiente a dicho domicilio.

El auto del Tribunal Supremo de 31 de julio de 2.007 argumenta "En el juicio cambiario la competencia territorial se rige por normas imperativas, las cuales atribuyen la misma al Juzgado de Primera Instancia del domicilio o residencia del deudor o, si no fueren conocidos, al del lugar en que el deudor pudiera ser hallado a efectos del requerimiento de pago por el tribunal, facultándose al Juzgado que conoce de la demanda para examinar de oficio su competencia al amparo de lo dispuesto en artículo 820 y 58 de la LEC . Por domicilio o residencia del deudor para el ejercicio de los derechos y cumplimiento de las obligaciones civiles debe entenderse, según el artículo 40 del Código Civil, el lugar de su residencia habitual, habida cuenta de la inexistencia de preceptos especiales en la LEC aplicables para dicha determinación".

El auto del Tribunal Supremo de 3 de julio de 2.008, ya citado en el auto del Juzgado de Sant Feliu, dice "esta Sala ha estimado que cuando la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR